Sjunde kullen 2011

Bowie-kullen

Ungarnas första vecka i livet har förflutit på bästa sätt.
Ninja har gott om mjölk och bebisarna går upp jämnt och fint i vikt. Förstfödde hanen är störst med sina 235 g. Han är också den pipigaste. Alla är pigga och kravlar omkring som små tuttsökande missiler när de inte sover huller om buller på varandra. Ninja är nöjd och harmonisk och inte fullt så överbeskyddande som mot ensamkillen förra året, då hon knappt vågade lämna bolådan första veckan.

2 veckor gamla

Ungarna öppnade ögonen i början av veckan och börjar bli medvetna om sig själva och den närmsta omvärlden.
De gör ansatser till lek med sina syskon och med mamma – biter och krafsar på dem, vevar, viftar och har sig med sina små, små tassar. De börjar också gå så smått iställer för att kravla och sitter ibland upp och tittar med små pepparkornsögon. Alla är på samma utvecklingsnivå, men förstfödde hanen, Life on Mars, är lite före med allt.Jean Genie, Hunky Dory och Rebel Rebel är dock inte långt efter. Idag fick de en något större bolåda så att Ninja ska kunna sträcka ut sig ordentligt så alla får plats vid mjölkbaren. Nya boet accepterades utan problem av Ninja.

3 veckor gamla

Nu vet ungarna definitivt hur man leker.
Man håller fast ett syskon och kaninsparkar på denne, eller biter och naggar varhelst man kommer åt. Alternativt jabbar med små tassar. Går lika bra att utöva på mamma. Man vinglar också omkring i bolådan, försöker sig på skutt och tjongar ofta huvet i väggen. Ninja ser ut som friden självt när ungarna ligger och diar eller sover, men får en liten allvarsam rynka i pannan när ungarna härjar omkring. Det kommer snart bli mycket värre, Ninja.
Denna vecka gick det inte att hålla kvar ungarna i bolådan längre.
När de väl klättrar över bolådans kant en gång hjälpte det inte att höja kanten, de skulle ut! En liten hage färdigställdes på stubben, Ninja godkände, and off they went. Motoriken blir stadigt bättre – skutt, språng och spring, fast fortfarande lite vingligt. De har upptäckt leksaker, men ännu är det roligast att brottas och leka med varandra. Det kliar i de pyttesmå vassa tänderna, så allting måste gnagas på.
I lördags fick de för första gången smaka fast föda. Först forstod de inte alls vad köttfärsgeggan skulle vara bra för, men efter att ha trugat dem lite bestämt trillade polletten ner och de smaskade ivrigt i sig och ville ha mer. Men det är bäst att gå försiktigt fram med små smakprov så att magarna inte blir oroliga så här i början. I veckan som kommer ska kattungehagen utökas i storlek, och de ska börja få träffa besökare.

5 veckor gamla

Alla ungarna äter nu små mål fast föda med god aptit.
Rebel Rebel är i princip omättlig och smaskar i sig det de andra eventuellt lämnar. Viktskillnaden mellan honom och Life On Mars börjar minska, men det råder nog ingen tvivel om att “Leif” (uttalat på skånska, dvs “lajf”) kommer bli en stor kille.
Måltiderna sprids ut på många små mål så att magarna ska hinna med omställningen. Fortfarande rankas mammas mjölk högst, men det börjar mera bli en mysig efterrätt. Ungarna har fattat vad toalådan används till, fast en av dem (troligen Hunky Dory) fick för sig att äggkartongen som de fått att gnaga på för sina växande, kliande tänder, var en potta…
Medvetenheten om sig själva och omgivningen ökar, man möts av glada, förväntansfulla pip när man kliver in i kattungehagen. Motoriken har också utvecklats enormt sedan de fick sin hage, det springs, skuttas, görs sidosprång med krum rygg för att skrämma fienden. Ungarna har också fått träffa gäster, och två av dem sina framtida familjer. Bägge familjer godkändes utan prut av både mamma Ninja och ungar.

13:e Mars – Stor lya.

Idag tog vi bort kattungehagen och gav de små vandalerna fri lejd i rummet. Efter någon minuts försiktigt undersökande blev det fullt race. Ninja gick först runt och förmanade dem, men rycktes snart med i yran.
Nu äter alla fast föda och har även börjt knapra i sig torrisar. Jean Genie har upptäckt det godaste som finns – ost.
När man kommer in till dem på morgonen är Jean Genie en sjusovare, men som när hon väl vaknat aldrig vill gå och lägga sig…ungefär som matte.
Lille Rebel Rebel är fortfarande bottenlös när det gäller mat, och fräser till om någon försöker sno hans portion. Ungarna har fått en hel del besök under veckan, och tycker det är lika roligt varje gång…

 

 

7 veckor gamla

8 veckor gamla

Vid 8,5 veckor kännas det som om bebisarna börjar bli “riktiga” katter.
Alla fyra är framåt, sprängfyllda av energi, nyfikna och sociala, men deras olika personligheter börjar framträda allt mer.

Jean Genie är en riktig raring, och hon var den som tidigt började spinna när man klappar henne. Det tar ett litet tag innan kattungar spinner vid människoberöring, först är det bara mamma som får dem till det. Genie är väldigt “pysslig” och koncentrerar sig på en leksak i taget.

Rebel Rebel är den mindre och mer finlemmade av hanarna, en riktig snygging och den ljusaste av dem. Hans specialitet är att “småprata” för sig själv när han blir exalterad. Ibland låter han nästan som en ljudeffekt i en science fiction-film…

 

 

Storkillen Life on Mars har fått smeknamnet Leffe Lådbil. Hans grej är jämfotahopp och att ta sats och hoppa i skokartonger så att de far iväg över golvet. En annan lustig egenhet är att han spott-fräser som en kobra för att imponera. Det bästa är att blixtsnabbt klättra upp på våra axlar när vi sitter på golvet och därifrån spotta åt sina syskon, som inte bryr sig nämnvärt. När han börjar bli sömnig glömmer han dock hur tuff han är och ligger gärna och plirar flörtigt i ens famn. Plira flörtigt är också Rebel bra på.

Hunky Dory, “Doris” är den hona vi ska behålla, och vi föll för henne bl a för att hon är så lik mamma Ninja i den åldern. Hon är väldigt tuff och verkar inte vara rädd för någonting.